Koja je razlika između USB 2.0 i 3.0?

USB (univerzalna serijska sabirnica) port, danas svaki moderni računar ima barem 2. je tehnološko rješenje za komunikaciju računara s vanjskim uređajima pri čemu se podaci razmjenjuju serijski relativno velikom brzinom. USB je zamijenio razni dotadašnji serijski i paralelni interfejs na računarima.

Sedam vodećih svjetskih računarskih kompanija – Compaq, DEC, IBM, Intel, Microsoft, NEC i Nortel – započelo je razvoj USB-a 1994. godine s ciljem da se bitno olakša povezivanje računara s vanjskim uređajima u odnosu na dotadašnji interfejs, pojednostavi softverska konfiguracija tih uređaja te istovremeno poveća brzina komunikacije. Nakon nekoliko prototipnih verzija (USB 0.7, USB 0.8, USB 0.9, USB 0.99) razvijen je USB 1.0 koji je krajem 1995. u Intelu izveden u čipu, a u januaru 1996. predstavljen je na tržištu.

U aprilu 2000. izlazi specifikacija za USB 2.0 koja je omogućila još veću maksimalnu brzinu nazvanu Hi-Speed. Zbog sve većeg broja uređaja koji se spajaju preko USB-a na računar došlo je do ideje oko stvaranja bežičnog USB-a koji bi se prije svega koristio na prijenosnim računarima.

U jesen 2007. Intel je najavio rad na standardu USB 3.0. A u januaru 2008. predstavljen je drukčiji konektor za USB 3.0 od onog kojeg je Intel prvobitno najavio kako bi se omogućilo da se kabl za USB 2.0 može spajati na konektore za USB 3.0. U jesen 2008. godine predstavljen je standard USB 3.0.

Razlika između USB-ova je u brzini prenosa i očitavanja podataka:

1.0 1,5 Mbit/s (oko 0,19 MB/s)

2.0 prijenos od 480 Mbit/s (60 MB/s)

3.0 3,2 Gbit/s (409 MB/s)

Izvor: wikipedia.org

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s