Huawei s europskim partnerima ulaže u 5G mreže!

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača opreme za mobilne telekom operatere, kineski Huawei, najavio je nastavak ulaganja s europskim partnerima u razvoj i početak skore implementacije 5G mobilnih mreža. Ukupno se ulaganje procjenjuje na oko 3,5 milijardi eura, a bit će napravljeno kroz javno-privatno partnerstvo u koje ulazi i 700 miliona eura iz europskih fondova.

Prema planu, ovo ulaganje će biti iskorišteno za istraživanje i razvoj, te standardizaciju 5G mreža za koje se očekuje da bi trebala zaživjeti za pet godina. Početak komercijalizacije 5G mreža, naravno pod uvjetom da dođu na tržište i uređaji, primarno pametni telefoni i tableti, očekuje se iza 2020. godine. Očekuje se da će 5G mreže donijeti kapacitete veće i za 1.000 puta u odnosu na postojeće 4G mreže, kao i veliko povećanje brzina prijenosa podataka. Isto tako je vrlo važno i smanjenje potrošnje energije, čak do 90 posto u odnosu na postojeće mobilne podatkovne usluge.

Pritom će podatkovni promet, kako se najavljuje, o čemu smo slušali ove godine na Mobile World Congressu u Barceloni, biti stabilniji s puno manje downtimea. Iz Huaweia napominju kako su članica 5G Infrastructure Associationa, te da je ovaj projekt dio Horizon 2020 projekta.

Glavni tehnički direktor Huawei Wirelessa, Wen Tong, ističe da je 5G standard koji će nas dovesti u eru ‘smart everything’ i Europa ima priliku snažno utjecati na način dolaska 5G mreža i njihovu kvalitetu, ali i komercijalizaciju.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s