Google Photos aplikacija nastavlja prikupljati slike i nakon što je obrišete!

Google Photos servis, nedavno izdvojen kao nezavisan proizvod iz usahle Google+ mreže, pati od zastrašujućeg buga koji mu omogućuje tajno prikupljanje korisnikovih fotografija na smartphoneu. Novinar Nashville Business Journala, David Arnott, otkrio je da Google Photos aplikacija na Android smartphoneu pravi backup slika i prosljeđuje ih na Googleove servere čak i ako obrišete aplikaciju.

Razlog je to što njene postavke nisu odvojene od postavki za backup u samom Android OS-u. Dakle, propisna procedura brisanja ove aplikacije bi bila da se najprije isključi backup, pa tek onda obriše Photos aplikacija. Arnott je kontaktirao Google povodom ovog problema, ali to nije urodilo plodom, budući da kompanija smatra da sve funkcioniše normalno.

‘Neugodna mi je pomisao da Google ima pristup slikama moje kćerke te da je koristio taj pristup da bez mog znanja izvuče informacije o tome kako ona izgleda i gdje provodi vrijeme. Za više od 10 miliona ljudi koji imaju Google Photos na svojim telefonima, koliko je sexting slika Google prikupio bez znanja korisnika? Koliko je ljudi fotografisano te sada izloženo Googleovoj tehnologiji raspoznavanja (lica) bez znanja fotografa?’ – pita se Arnott.

Koristite li Google Photos?

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s