Samsung radi na ekranu smartfona 11K rezolucije (2250 ppi)!

Ako se pitate jeste li dobro pročitali; da, naravno da jeste! Samsung radi na ekranu pametnog telefona koji će imati 11K rezoluciju i 2.250 piksela po inču.

Ovo je definitivno vijest koja će učiniti ljepšim ovu vruču sedmicu svim ljubiteljima suvremene tehnologije, a pogotovo ljubiteljima pametnih telefona. Ovaj će ekran 11K rezolucije zaživjeti zahvaljujući Samsungu, ali i kompanijinoj suradnji sa južnokorejskom vladom koja će u ovaj projekt investirati 26.5 miliona dolara u periodu od 5 godina. Ova tehnologija se počela razvijati početkom juna ove godine, a u taj proces uključeno je ukupno 13 domaćih, južnokorejskih, ali i stranih proizvođača. Ovaj projekt nosi naziv EnDK, a očekuje se kako će javni prototip ovog ekrana biti predstavljen na Pyeongchang zimskim olimpijskim igrama koje će se održati 2018. godine.

Prema nekim kalkulacijama koje su se pojavile na internetu ovaj bi ekran, ukoliko je riječ o tipičnom 16:9 formatu, trebao imati rezoluciju od 11,264х6.336 piksela te bi trebao imati dijagonalu od 5.75 inča. Gustoća piksela od 2.250ppi je otprilike četiri puta veća od trenutnih QHD ekrana koji imaju do 576ppi, ovisno o dijagonali ekrana.

Sada se zasigurno pitate što će nam takva rezolucija na pametnim telefonima? Odgovor je kako se čini u tome da je krajnji Samsungov cilj implementacija 3D efekta u smartfone. O ovom se cilju razotkrilo malo detalja, a ono što smo mi saznali je da bi se ovakvom do sada neviđeno visokom rezolucijom simulirao efekt 3D ekrana putem nekakve vrste optičke iluzije. I eto tako bi se prvi 11K ekrani mogli pojaviti na pametnim telefonima već 2019. ili 2020. godine!

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s