Facebook ne želi da imate video na YouTubeu!

Facebook želi postati vrlo ozbiljna alternativa i konkurencija YouTube servisu, pa je tako odlučio nastupiti agresivnije prema onim korisnicima koji žele ‘zalijepiti’ link od YouTubea na Facebook stranicu.

Naime, Facebook u tom slučaju šalje malo upozorenje gdje vas ‘ohrabruje’ da je bolje da napravite ‘upload’ na Facebook. Čini se kako su Facebooku porasli apetiti da što žešće krene u napad na YouTube nakon što su vidjeli kako su pogledi narasli na preko 4 milijarde dnevno u vidu videozapisa. Automatska reprodukcija videozapisa u vašem newsfeedu je postigla veliki uspjeh i Facebook sada želi udariti svim snagama na YouTube, makar i na način gdje direktno traži od korisnika da napuste YouTube servis.

Osim toga, Facebook radi i na raznim nadogradnjama (dodavanje kategorija itd) koje su vrlo slične ili iste kao one na YouTube servisu. Ono što je problem kod stavljanja video sadržaja na Facebook je taj što ova društvena mreža ne daje identifikacijski autorski alat za automatsko otkrivanje ukradenih video sadržaja. Vlasnici video sadržaja na Facebooku to sve moraju raditi ručno, što predstavlja veliki problem za kreatore sadržaja. Sigurni smo kako YouTube ne gleda blagonaklono na sve ovo što Facebook radi te da im nije svejedno.

Pitanje je koje će sve poteze povući i može li barem malo zaustaviti ovu agresivnu Facebook kampanju. Također, tu se i otvara pitanje kome će se korisnici prikloniti. YouTube je sada neprikosnoveni broj jedan, ali Facebook mu ozbiljno prijeti. Jedno je sigurno – nema opuštanja za YouTube.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s