Facebookov internet dron spreman za let!

U sklopu projekta internet.org Facebook razvija letjelice koje će lebdjeti iznad inače nedostupnih područja i prenositi internetsku vezu.

Poznata je stvar da Facebook putem svoje inicijative internet.org želi na mrežu svih mreža povezati cijeli svijet, s naglaskom da nerazvijene zemlje i inače teško dostupne krajeve svijeta. Za povezivanje na internet potrebno je do svakog ćoška svijeta dovesti bežični signal, a u Facebooku su to namjerili učiniti putem dronova. Prva od njihovih bespilotnih letjelica ovih dana je privedena kraju i spremna je za pokusni let, objavljeno je iz Zuckerbergove kompanije. Ovaj dron težak je tek oko 400 kilograma, a može letjeti na visinama od 20 do 30 kilometara, i tamo može samostalno ostati do 90 dana. Raspon krila ove impresivne letjelice u rangu je s Boeingom 737 i iznosi 42 metra.

Zamišljeno je da ovi dronovi kruže na zadanim visinama u krugovima polumjera oko 3 kilometra, te pritom na Zemlju ispod sebe šalju 3G, 4G ili LTE signal kojim se ljudi mogu povezati na internet. Veliki broj letjelica međusobno bi komunicirale i prenosile podatke laserima (propusnosti više desetaka Gbps), koji se također razvijaju posebno za ovaj projekt. Prvi pokusni let ovog drona, inače izrađenog u Velikoj Britaniji se očekuje za 14 mjeseci.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s