Robo-insekti sada mogu i skakati po vodi!

Naučnici sa Univerziteta u Seoulu uspjeli su kreirati robo-insekte teške 68 miligrama, koji su u stanju skakutati po vodi bez propadanja u nju. Kao uzor za njihov dizajn i način funkcionisanja naučnicima su poslužili pravi insekti poznati po svojoj sposobnosti da se bez poteškoća održavaju na vodenim površinama, a radi se o takozvanim gazivodama, koji podsjećaju na oveće komarce.

Zbog ove njihove specifične sposobnosti, naučnici su morali veliki dio svog vremena posvetiti proučavaju gazivoda, nakon čega su došli do zaključka da je najbolji način da se postigne odskakivanje od vodene površine to da robotski insekti nogama što je duže moguće održavaju kontakt sa površinom za vrijeme skakanja.

Površina same vode mora se pritisnuti pri odgovarajućoj brzini za adekvatnu količinu vremena, do određene dubine, kako bi se postigla ova vrsta skakanja‘, rekao je Kyu Jin Cho, jedan od autora ovog istraživanja. Iako nije jasno kakvu bi svrhu ovakvi roboti mogli imati u budućnosti, zanimljivo je to što su naučnici uspjeli savršeno replicirati ponašanje pravih insekata i prenijeti ga na mehaničke sisteme.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s