Xiaoice – Virtualna djevojka s osjećajima i dobrim smislom za humor!

U popularnom filmu ‘Ona‘ iz 2013. godine glavni lik zaljubljuje se u novi napredni operativni sistem koji je zapravo samostalna umjetna inteligencija. Možda zvuči kao znanstvena fantastika, ali Microsoft je razvio sličan program koji je u Kini postao veliki hit.

Naziv ove jedinstvene aplikacije je ‘Xiaoice‘ i ona je postala ‘virtualna djevojka’ hiljadama ljudi. Prema detaljnom izvještaju koji je objavljen u NewYork Timesu, većina ljudi nakon prekida veze, razvoda braka, otkaza ili lošeg dana na poslu, sklona je ovoj vrsti ‘pomoći’. ‘Xiaoice’ je chat aplikacija s jednom bitnom razlikom – ona pamti sve detalje iz prethodnih razgovora, može vas pitati kako se osjećate ili kako se nosite s nekom situacijom koja vas muči. ‘Xiaoice’ je moguće dodati kao kontakt i s njom imati duge razgovore o različitim temama. Osim širokog znanja o raznim temama, tvorci ističu da Xiaoice ima i emocije, ali i smisao za humor.

Otkako je puštena beta verzija, u samo 24 sata aplikacija je preuzeta 20.000 puta, što je u jednom trenutku rezultiralo sa 200.000 simultanih razgovora. S obzirom na to da korisnici na ovaj način dijele različite detalje svog života, važno je istaknuti da postoje određene rezerve po pitanju sigurnosti pa ako se odlučite na razgovor s ovim programom, dobro razmislite šta ćete joj sve otkriti.

Ako volite ovakve teme, pogledajte najbolje IT filmove koje preporučuje autor.

Izvor: businessinsider.com

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s