Windows 10 već u prvim danima zauzeo 2,5 posto OS tržišta!

Microsoft je 29. jula izbacio na tržište svoj operativni sistem Windows 10 i u svega četiri dana preuzelo ga je 18 miliona korisnika, što je više nego impozantna brojka i itekako hvalevrijedna jer cilj se na taj način očito postiže na način kako je i zamišljen.

Naime, daleko je to još od onoga što Microsoft želi jer iako 18 miliona može zvučati puno, na samom tržištu to predstavlja mrvice, udio koji se prikzuje u slabim postocima. Tačnije, tih 18 miliona čini 2,47 posto na tržištu operativnih sistema i za Microsoft je zanemarivo. Primjerice, za Linux ili Chrome OS to bi bilo itekako mnogo, ali Microsoft ipak ‘puca’ malo više. Naravno, činjenica je da će već sljedećeg dana ta brojka preći 20 miliona, a do kraja avgusta se u Microsoftu nadaju da bi postotak na tržištu mogao biti tri puta veći od trenutnog. Naravno, da je pala odluka o nadogradnji za sve korisnike, pa i one piratske, kao i one koji imaju XP ili Vistu, sve bi bilo impozantnije, ovako će rast malo ipak biti usporeniji.

Posebno jer se Windows 10 još uvijek dorađuju, prvenstveno u estetskom smislu, što neke opreznije korisnike navodi da pričekaju sa svojom nadogradnjom i prelaskom s verzije operativnog sistema na koju su navikli i s kojom su ‘srasli’. Kako god, za Microsoft i Windows 10 sigurno slijede pozitivni trenuci i ono u što polažu mnogo nade jesu aplikacije, dostupne i za dekstop računare pa imamo osvježavajuće novitete u vidu aplikacija kojima se uklanja potreba korištenja browsera. A ako želimo browser, tu je Edge, jako brz i povezan sa svima pa ne morate nikamo s početne stranice. Mana još uvijek ima u vidu nemogućnosti preuzimanja bookmarka iz Firefoxa, ali to će biti jako brzo sređeno.

Također, svi budući korisnici moraju pripaziti, e-mail poruke koje nude nadogradnju treba ignorirati, vaš Windows operativni sistem sam će vas upozoriti kad je sve spremno i to neće biti kroz e-mail poruku nego kroz standardnu update notifikaciju.

Je li i na vašem računaru instaliran Windows 10?

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s