Stručnjaci razvili novi crv koji napada Mac računare!

Stručnjaci za sigurnost Xeno Kovah i Trammell Hudson razvili su novi crv za Mac računare koji je iznimno teško detektirati i ukloniti, a poznat je pod imenom Thunderstrike 2.

Web-stranica časopisa Wired piše o novom crvu za Mac računare kojeg su razvili stručnjaci za sigurnost Xeno Kovah i Trammell Hudson. Crv poznat pod imenom Thunderstrike 2 temelji se na napadu na BIOS Mac računare iskorištavajući njegove slabosti. Crva je vrlo teško otkriti, ali i ukloniti jer nadogradnje BIOS-a i operacijskog sistema ne donose željene rezultate. Jedino rješenje je ponovno flashanje čipa u kojem se BIOS nalazi.

Thunderstrike 2 može se širiti ukoliko se smjesti u ‘option ROM’ perifernih uređaja koji se spajaju na Mac računare, kao što je, na primjer, Appleov Thunderbolt – Gigabit Ethernet adapter. Kada se taj adapter spoji na druga računare, crv se može proširiti i na njih. Na taj način crv se može planski proširiti na Mac računare u cijelom svijetu metodama kao što je prodavanje inficiranih perifernih uređaja preko servisa poput eBay-a ili direktnim ubacivanjem crva u tvornici gdje se periferni uređaji proizvode.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s