Facebook ima novi patent i neće vam se svidjeti šta donosi!

Facebook je ove sedmice osigurao novi patent koji omogućuje filtriranje spam poruka i uvredljivog sadržaja, pored poboljšanja pretraživanja i još jednog vrlo nezgodnog detalja. Taj detalj je omogućavanje zajmodavcima da na temelju korisnikovih prijatelja odluče o kreditnom odobrenju.

U slučaju da korisnik u stvarnom svijetu poželi kredit, zajmodavac može iskoristiti Facebookove podatke kako bi saznao kakav je kreditni rejting korisnikovih prijatelja na mreži i na temelju toga odlučio visinu zajma, rate i sve ostalo. Patent je još nejasniji utoliko što Facebook prijatelji ne moraju nužno ni poznavati druge na toj mreži, a kamoli da im znaju kreditni rejting na temelju kojeg bi im se mogao računati zajam. Sreća u cijeloj priči je to što je posrijedi ‘tek’ patent, a tu su i brojne regulative i zakoni koji bi trebali onemogućiti zlouporabu podataka.

The Next Web piše kako bi, u slučaju implementacije, mnoštvo korisnika moglo jednostavno napustiti prijateljske krugove online kako im se stvari ne bi računale na negativan način te da je definitivno riječ o mogućnosti koja već debelo ide van ‘zone udobnosti korištenja’.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s