Ukrajinski hakeri ‘pomogli’ trgovcima dionicama da zarade 100 miliona dolara!

Američke vlasti su uhapsile pet trgovaca dionicama koji su od hakera iz Ukrajine kupovali informacije o pojedinim kompanijama prije nego što bi saopštenja za javnost vezana za njihovo poslovanje bila objavljena.

Na osnovu unaprijed dobivenih informacija vezanih za jedan lanac restorana i kupovine dionica na osnovu njih, trojica od petorice uhapšenih zaradila su milion dolara u toku samo jednog dana. Kako je otkriveno, ukrajinski hakeri su kroz period od pet godina, redovno upadali u sisteme poznatih američkih novinskih agencija (među kojima su i Marketwired, PR Newswire i Business Wire) od kojih su ukrali više od 150.000 povjerljivih poslovnih saopštenja za javnost, koja su sadržavala osjetljive podatke vezane za tržište dionica. Kada bi upali u sistem neke od njih, prodavali bi trgovcima sa berze informacije vezane za određene kompanije prije nego što embargo na njihovo objavljivanje istekne.

Međunardone potjernice izdate su danas za hapšenje još četiri osobe umješane u ovu, više nego unosnu poslovnu šemu, a među njih se ubrajaju i hakeri koji se još uvijek nalaze u Ukrajini. Oštećene novinske agencije su, kako tvrde, popravile sigurnosne propuste koji su doveli do krađe informacija.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s