Britanija će testirati ceste koje automatski pune električne automobile!

Britanija uskoro planira započeti sa testiranjem takozvane ‘električne autoceste‘ namijenjene bežičnom punjenju električnih automobila. Ova električna autocesta punit će električne automobile automatski, prilikom same vožnje po njoj, što znači da se vozači više ne bi morali zaustavljati i trošiti vrijeme na dodatno punjenje automobila ili zamjenu baterija. Još uvijek nije precizirano koju će tačno tehnologiju Britanci koristiti za električnu autocestu.

Britanski ministar transporta, Andrew Jones, rekao je da je vlada Velike Britanije za ovaj projekat već izdvojila pola milijarde funti kako bi njihova zemlja bila na čelu ovakve tehnologije i kako bi imala prednost u odnosu na ostale države. U ovaj projekat Britanci polažu velike nade i zbog činjenice da će rad na spomenutoj tehnologiji povećati broj zaposlenih u ovom sektoru.

Testiranje električne autoceste trajat će skoro dvije godine (18 mjeseci), a sva testiranja obavljat će se daleko od javnih puteva. Nakon toga, ukoliko sve bude prošlo po planu, počet će i testiranja na javnim putevima. Pozitivno je to što će britanska vlada, čak i ukoliko ovaj eksperiment ne donese zadovoljavajuće rezultate, postaviti po cijeloj državi, uz autoputeve, standardne punjače za električne automobile na svaka 32 kilometra.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s