Otkrio propust, pa umjesto nagrade dobio otkaz u Facebooku!

Harvardski student Aran Khanna odbijen je kao stažist u Facebooku nakon što su u kompaniji Marka Zuckerberga otkrili kako je napravio dodatak za Chrome koji otkriva nezgodan sigurnosni propust u Messengeru.

U maju ove godine Khanna je objavio Marauder's Map, dodatak za Googleov preglednik koji koristi lokacijske podatke kako bi vam pokazao gdje se točno nalaze vaši prijatelji. Proširenje je preuzeto 85 hiljada puta u tri dana. Ko zna koliko bi taj broj narastao da iz Facebooka nisu od Khanna zatražili isključivanje njegovog proizvoda.

Također su isključili i dijeljenje lokacije putem desktop računara te kasnije nadogradili Messenger za mobilne uređaje opcijom koja korisnicima omogućava upravljanje GPS podacima. Dok se incident s Khannovim uratkom nije dogodio Messenger je po početnim postavkama dijelio sa svijetom podatke o lokaciji otkad je upogonjen 2011. godine.

Facebooku ni to nije bilo dovoljno, već su Khannu obavijestili kako povlače ponudu za ljetno stažiranje. Razlog? Prekršio je sporazum o korištenju time što je njegova aplikacija povlačila podatke o lokaciji, a on se (navodno) oglušio na opetovane zahtjeve za njenim uklanjanjem. Khanna je odgovorio objavljivanjem studije slučaja o tome kako je Facebook reagirao na incident i dobio stažiranje u drugoj tehnološkoj firmi u Silicijskoj dolini.

Izvor: thenextweb.com

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s