Facebook želi postati platforma za blogere!

Facebook se sve više gura na tržište izdavača, pa tako nakon što su predstavili Instant Articles, sada imaju još jedan as u rukavu, svojevrsnu konkurenciju za sada uspješnom Mediumu.

Facebook Notes, postoji već duže vrijeme, ali developer Dave Winer primijetio je da Facebook ima novi izgleda Notes-a koji jako podsjeća na Medium platformu. Facebook zapravo želi da počnete pisati blog postove na njihovoj platformi. Iz priloženog se vidi da su novi Facebook Notes, koji su za sada dostupni samo malom broju korisnika i trenutno se testiraju, modernog izgleda s velikom naslovnom fotografijom i čistim tekstom.

‘Testiramo ažuriranu verziju Notesa kako bi ljudima bilo lakše kreirati i čitati duže priče na Facebooku’, istaknuo je glasnogovornik kompanije. Čini mi se da će Facebook ponuditi kreatorima sadržaja mogućnost postavljanja vlastitih oglasa ili njihovih oglasa, od kojih mogu dobivati proviziju, slično kao što Google nudi preko svoje AdSense platforme, i kao što su predstavili u svojim Instant Articles.

Ovakvi postovi, osim što bi bili prilagođeni za čitanje na mobilnim uređajima, učitavali bi se drastično brže, odnosno za cca 8s od trenutne opcije kada se sa Facebooka ljude šalje na web stranice. Hoće li Facebook Notes zaživjeti, pokazat će vrijeme, ali očito je da se Facebook sve više gura u izdavaštvo.

Pogledajte kako izgleda novi Facebook Notes.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s