ASUS: Besplatni Windows 10 donosi štetu PC industriji!

Dok mnogi korisnici zadovoljno trljaju ruke ili nadograđuju stare Windows sisteme, proizvođači računara poput Asusa su jako nezadovoljni i optužuju Microsoft za sebičnost.

Prvi put u povijesti je Microsoft ponudio korisnicima širom svijeta besplatnu nadogradnju Windows operativnog sistema u cilju poticanja interesa potrošača prema svojim proizvodima. Do sada je Windows 10, pokrenut na više od 55 miliona uređaja. Podaci StatCountera su pokazali da je prošle sedmice, operativni sistem Windows 10, dosegnuo tržišni udio od 4,95%. Odlično za Microsoft ali za njegove poslovne partnere, nije.

Najglasniji u izricanju nezadovoljstva je ASUSteK. CEO Jerry Shen, smatra da Microsoft ovim potezom ne uzima u obzir interese tradicionalne računarske industrije, partnerskih firmi i ne stimulirati PC tržište. Situacija je ionako teška, prodaja PC računara je u padu te se očekuje daljnji pad od 6% ove godine.

Svjesni situacije na tržištu, Asus je počeo restrukturiranja. Najavili su da će pojačati proizvodnju pametnih telefona do 2017., godine i smanjiti proizvodnju PC računara iako Microsoft cilja u naredne dvije ili tri godine da Windows 10 bude instaliran na 1 milijardu uređaja širom svijeta.

Koristite li vi desetku?

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s