Android i dalje apsolutni vladar tržišta s 82,2 posto udjela, iOS drži 14,6 posto!

Android operativni sistem i dalje je apsolutni vladar na tržištu te njegovi korisnici čine 82,2 posto. Appleov iOS ipak ima 14,6 posto i to bi značilo da ova dva operativna sistema zajedno imaju 96,8 posto tržišta! Mrvice imaju ostali, a najviše ih je pokupio Microsoftovo Windows Phone – 2,5 posto. Brojke se tiču drugog kvartala ove godine, a istraživanje je proveo Gartner.

BlackBerry je na 0,3 posto, a ostali na 0,4 posto. To sve skupa pokazuje da je Apple doživio snažan rast unazad proteklih godinu dana jer bili su na 12,2 posto. S druge strane, Android je bio na 83,8 posto, Windows Phone na 2,8 posto, BlackBerry na 0,7 posto i ostali na 0,5 posto.

Što se same prodaje tiče, ona je na 329,67 miliona, što je znatan porast u odnosu na 290,38 miliona otprije godinu dana. I čini se kao da je sve to skupa jako poticajno, ali nije baš. Rast se usporio i sad je na 13,5 posto, što je najniže u posljednje tri godine. Tome je tako zbog Kine, u kojoj se prodaje manje pametnih telefona nego posljednjih godina. Ujedno, to znači i da će se ta razina rasta još smanjivati dok se ne stabilizira i bude na nekoj konstanti.

Sigurno je i da će Android nastaviti s padom jer kad već Samsungovi, HTC-ovi, Sonyjevi, LG-evi i noviteti raznih kineskih proivođača, nisu doveli do rasta, onda je teško očekivati da se to može promijeniti. U trećem kvartalu dolaze novi iPhone uređaji i to će dodatno pomoći Appleu da se na ovom tržištu nametne i ‘otkine’ djelić Googleu. Možda se čak probudi i Windows Phone jer Windows 10 operativni sistem se pojavio i ljudi su njime zadovoljni.

BlackBerry će sasvim sigurno padati i dalje, ali neće propasti, bit će dio jednog omanjeg postotka i kao takav namijenjen odanim korisnicima ili onima kojima posao zahtijeva jedan takav uređaj. Što se ostalih tiče, teško će pronaći svoje mjesto pod suncem, a da bi ga pronašli moraju biti itekako originalni i inovativni.

Koji vi mobilni OS koristite?

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s