Graava, pametna akcijska kamera!

Popularnost GoPro kamera potaknula je i druge proizvođače da se okušaju u proizvodnji drugačijih akcijskih kamera.

Američki startup Graava nastao je prošle godine kao rezultat promišljanja svojih osnivača, koji su htjeli proizvesti akcijsku kameru (poput GoPro-a), koja bi korisniku dodatno olakšala život. Iz njihove je radionice u konačnici izašla Graava – akcijska kamera koja je u stanju prepoznati zanimljive trenutke u video zapisima, te ih sama izdvojiti i tako urediti snimljeni materijal.

Kamera Graava jednostavnog je dizajna, oblik joj je inspiriran komadom sapuna koji dobro leži u ruci, a opremljena je, osim standardnim opcijama za bežično povezivanje, još i senzorima za svjetlost, pokret, te akcelerometrom. Moguće ju je povezati i s Apple Watchem koji joj daje podatke o otkucajima srca korisnika. Koristeći sve tako dobivene podatke, softver ove kamere će, nakon skidanja video zapisa, analizirati video, zvukove, podatke o kretanju i reakciji korisnika, te pametnim algoritmima odabrati najzanimljivije trenutke videa.

U konačnici, dugačak video zapis neke avanture ova će kamera sama, uz pomoć računara, urediti i skratiti tako da se prikažu samo najvažniji kadrovi. Trenutno se Graava može naručiti po cijeni od 249 američkih dolara, a od 1. septembra cijena će joj biti 399 američkih dolara.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s