Ruski političari žele zabraniti uporabu Windows 10 OS-a u državnoj upravi!

Zastupnik lijevog centra u ruskom parlamentu zatražio je od premijera Medvedeva da razmisli o koracima koji bi doveli do zabrane Windows 10 OS-a u ruskim državnim službama, firmama i institucijama.

Kako prenose web-stranice ruske televizijske kuće RT, čelnik stranke Pravedna Rusija (lijevi centar), Nikolai Levichev, zatražio je od ruskog premijera Dmitrya Medvedeva da razmisli o koracima koji bi doveli do zabrane uporabe Microsoftovog operativnog sistema Windows 10 u ruskim državnim službama i firmama te istraživačkim i znanstvenim institucijama koje financiraju ruske vlasti.

Prema Levichevu, korisnici nakon što pristanu na korisničke uvjete i počnu koristiti Windows 10 zapravo Microsoftu daju pristup svim svojim lozinkama i drugih korisničkim podacima kao što su kontakti, lokacija korisnika i adrese elektroničke pošte. Također Levichev tvrdi da Microsoft upozorava korisnike kako će se svi prikupljeni podaci čuvati na neodređeno vrijeme u SAD-u i drugim državama te će se po potrebi predati američkim državnim agencijama.

Osim pisma ruskom premijeru, Levichev je poslao pismo i ruskoj agenciji za nadzor interneta, Roskomnadzor, tražeči od njih objašnjenje krše li korisnički uvjeti Windows 10 OS-a ruske zakone. Podsjećamo, Rusija je uvela zakon po kojem su sve domaće i strane internetske firme dužne čuvati podatke ruskih korisnika na teritoriju Rusije, ali taj zakon stupa na snagu tek u septembru iduće godine.

Microsoft je u ranijem priopćenju naglasio da je transfer korisničkih podataka moguć isključivo uz pristanak samog korisnika, koji imaju na raspolaganju bogat sistem za podešavanje postavki privatnosti.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s