Intel predstavio 5×5 – novu najmanju matičnu ploču!

Na prošlosedmičnom IDF sajmu je Intel bez mnogo pompe predstavio novi najmanji standard matičnih ploča koje imaju socket.

Intel Developer Forum 2015 završio je prije par dana, a ono što je malo proletjelo ispod radara jesu nove matične ploče koje je ovaj hardverski gigant predstavio na tom sajmu. Jednostavno nazvane 5×5, radi se o matičnim pločama koje su manje od mini-ITX standarda i veće od Intelovog NUC-a. Kao što ste prema nazivu možda mogli zaključiti, radi se o veličini od 147×140 milimetara, odnosno 5,5×5,8 inča čime ove matične ploče postaju najmanje na tržištu koje na sebi imaju socket za procesor. Radi se o LGA socketu, a ploča uz to ima 2 SODIMM memorijska kanala i mogućnost ugradnje 2,5 inčnog SATA diska ili M.2 SSD-a.

5×5 pruža skalabilnost od Celeron do Core i7 procesora i trebala bi podržavati procesore s 35- i 65-vatnim TDP-om. S time na umu, Intel kaže kako bez obzira na veličinu ploča nudi istu mogućnost nadogradnje procesora kao i u stolnim računarima s napomenom da nemate mogućnost korištenja PCIe utora pune dužine. Ako vam integrirana grafika nije dovoljna, mini-ITX vam je i dalje jedina opcija za ovako male računare.

Trenutno nema informacija o dostupnosti i cijeni ovog komada hardvera, a postoji i mogućnost da 5×5 ne bude proizvod za širu javnost već za proizvođače uređaja koji će oko ploče graditi razne sisteme.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s