Google bi zbog rezultata pretrage mogao platiti kaznu od 1,4 milijarde dolara!

Google se trenutno nalazi pod istragom indijske Komisije za zaštitu tržišne kompetitivnosti (CCI) zbog navodnog namiještanja rezultata pretrage. Generalni direktor ovog udruženja prošle je sedmice predao svoj izvještaj zasnovan na iskustvima nekih indijskih kompanija i neprofitnih udruženja, koji tvrde da su sponzorisani linkovi koji se prikazuju u Googleovim rezultatima pretrage direktno povezani sa količinom novca koji kompanija dobija od svojih klijenata.

U CCI-jevom izvještaju Google je optužen da svoje vlastite sadržaje i usluge prikazuje dosta uočljivije u rezultatima pretrage u odnosu na popularnije izvore. Sve navedene žalbe potkrijepljene su od strane 30 IT kompanija, uključujući Facebook, Nokijinu diviziju za mape i Flipkart.

Ukoliko se ispostavi da su svi ovi navodi tačni, Google će morati platiti kaznu u iznosu od 10 posto od svoje zarade, koja za prošlu godinu iznosi 14 milijardi dolara. Googleov glasnogovornik rekao je za Economic Times kako oni trenutno pregledaju ovaj CCI-jev izvještaj, naglasivši pri tome da su i brojni regulatori i zakonodavci iz zemalja poput Brazila, SAD-a, Njemačke, Tajvana i Egipta također pregledali ovaj izvještaj i navodno nisu pronašli ništa zabrinjavajuće.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s