Smartphone baterija na vodik produžit će vijek trajanja baterije na cijelu sedmicu!

Britanska firma Intelligent Energy možda je na tragu nečega velikoga što bi moglo promijeniti način na koji doživljavamo smartphone bateriju. To nešto veliko je smartphone baterija na vodikov pogon, a prema prvim izvješćima, baterija bi mogla trajati čak tjedan dana bez punjenja. Stvarno impresivno, mora se priznati.

Intelligent Energy je napravio i radni prototip iPhonea 6 sa novom baterijom te se na tom prototipu naziru mali otvori na poleđini telefona, omogućujući vodenoj pari da ‘pobjegne’. Baterija radi na principu kombinacije vodika i kisika, a jedini otpadni proizvodi su male količine topline i vode. Govoreći za Telegraph, Henri Winand, izvršni direktor firme, rekao je: ‘Prema našem saznanju to niko nikada nije učinio prije.’

Iako baterija može produžiti život telefona, još uvijek zahtijeva punjenje – ćelije se mogu nadopuniti s vodikovim plinom preko prilagođene utičnice za slušalice. Sadašnja verzija je samo prototip, ali firma gleda i prema komercijalnoj verziji koja bi mogla revolucionirati mobilne telefone.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s