U SAD-u se dronovi koriste za efikasniji i učinkovitiji nadzor gradilišta!

Na gradilištu nove košarkaške dvorane NBA momčadi Sacramento Kings dronovi se koriste za nadzor tijeka gradnje i dostupnosti potrebnog građevinskog materijala u datom trenutku.

Web-stranice časopisa MIT Technology Review prenose priču o još jednom načinu uporabe dronova na gradilištu. Umjesto prijenosa tereta, dronovi se na gradilištu na kojem će niknuti nova košarkaška dvorana NBA momčadi Sacramento Kings koriste za praćenje tijeka radova i dostupnosti građevinskog materijala na gradilištu. Na taj način nastoji se stvoriti efikasnije i učinkovitije gradilište te spriječiti eventualna kašnjenja u izgradnji. Dronovi lete iznad gradilišta jednom dnevno te skupljaju video materijal o stanju na gradilištu. Video materijal se potom pretvara u 3D fotografije koje se učitaju u poseban softver koji ih uspoređuje s građevinskim nacrtima i fotografijama od prethodnih dana na gradilištu. Softver prikazuje kada je potrebno dovršiti pojedini dio dvorane i gdje su nastala kašnjenja u izgradnji dvorane.

Na kritike o kršenju privatnosti radnika, Mani Golparvar-Fard, jedan od developera koji je radio na softveru i profesor na Sveučilištu Illinois, napominje kako se dronovi na gradilištru koriste isključivo kao sredstvo kojim se nadzire napredovanje tijeka radova i dostupnost građevinskog materijala potrebnog za obavljanje radova u datom trenutku. Naime, radi se na nadogradnji cijelog sistema koja će omogućiti dronovima da po potrebi postavljaju kamere na gradilištu te kategorizaciju radnika u video snimkama prema njihovoj efikasnosti za vrijeme radnog vremena.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s