Adobe planira lansirati mobilnu verziju Photoshopa!

Adobe Photoshop planetarno je poznati softver za editiranje fotografija, ali njegova primjena ograničena je samo na osobna računa i laptope, što u današnje vrijeme predstavlja određeni problem ukoliko kompanija iza njega želi bilježiti ekstra profit. Zato su najavljene neke promjene i Adobe bi mogao vrlo skoro izbaciti mobilnu verziju Photoshopa.

Izazvalo je to mnogo pažnje jer prvenstveno zanima znatiželjne hoće li aplikacija mijenjati većinu opcija, samo one najbitnije ili baš sve što Photoshop nudi. Također, hoće li Android korisnici imati problema s nadogradnjama softvera ili će patiti kao i kod drugih Adobe proizvoda te čekati i po 45 dana na nadogradnju koja je za iOS korisnike odavno stigla. Cijena je također ono o čemu se priča.

Sva ta pitanja neće biti još neko vrijeme odgovorena, osim onog o datumu izlaska. Donekle. Naime, u oktobru će sve biti predstavljeno, a trenutno odabrani profesionalci mogu besplatno pregledati aplikaciju, koja se zove Project Rigel. Vjerojatno će ‘Rigel’ zamijeniti ime ‘Photoshop’ kad dođe vrijeme, ali to je manje bitno. Project Rigel već sad nudi opcije retuširanja fotografija, promjena pozadina, kao i boja objekta, uklanjanja bilo čega na fotografiji itd. Dakle, osnovne postavke, uz neke dodatke o kojima se još ne priča u detalje.

Naravno, iz Adobea napominju da će maksimum ipak izvlačiti oni koji imaju veće zaslone, zbog čega su korisnici tableta i phableta ipak u najboljoj poziciji. Ali touch opcije omogućavaju rad i na pametnim telefonima. Nadajmo se da ovo neće završiti kao aplikacija Photoshop Touch iz 2011. godine, koja je koštala svega deset američkih dolara i zapravo ponudila toliko koliko cijena sugerira – jako malo. Ugašena je u maju ove godine, a rijetki su znali i da postoji. Kao što malo ljudi zna da postoje aplikacije povezane s Photoshopom, a to su Photoshop Express i Photoshop Mix.

Uspjeh Projecta Rigel zato je potreban, uz 4,6 Creative Cloud pretplatnika, potrebno je ponuditi nešto kvalitetno za mobilne uređaje, tako da profesionalci mogu bezbrižno posao započet na računaru ili laptopu dovršiti ili korigirati na mobilnim uređajima bilo koje vrste, samo da imaju touch opciju.

Je li i PhotoShop među programima koje koristite za uređivanje fotografija?

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s