Autonomna vozila će uskoro predviđati ponašanje nervoznih vozača!

Katherine Driggs-Campbell sa Univerziteta u Berkeleyu je sa svojim timom istraživača uspjela razviti sistem za predviđanje toga da li će ljudski vozač promijeniti traku tokom vožnje i presjeći put nekome. Ono što kod ovog algoritma zadivljuje jeste njegova preciznost – sistem je bio u stanju predvidjeti mijenjanje trake u 92 posto slučajeva.

Značaj ove inovacije je ogroman – budući da su za većinu nesreća u kojima su učestvovali samovozeći automobili zapravo krivi ljudski vozači na cesti i njihovo nervozno ponašanje ili nepridržavanje vozačkih propisa. Campbellin sistem će na osnovu različitih parametara ‘znati’ kada bi vozač ispred autonomnog vozila mogao ući u drugu traku i prije njega samog. Sistem je razvijen na osnovu proučavanja ponašanja vozača u simulatoru. Svaki put kada bi ispitanici htjeli skrenuti, pritisnuli bi dugme kojim bi signalizirali istraživačima da će to uraditi.

Proučavanjem faktora koji su bili prisutni u trenutku donošenja odluke vozača, uspjeli su napraviti tako precizan algoritam za predviđanje neočekivanog skretanja i sličnih aktivnosti kojima su vozači često izloženi tokom vožnje po gradovima.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s