Adobe i eBay korisnici najviše pogođeni krađom podataka!

Nakon što su hakeri ukrali korisničke podatke sa popularne dating web stranice Ashley Madison u julu, danas su objavili oko 9,7 gigabajta podataka – takav proces je inače poznat kao dark web, a direktno je ugroženo oko 32 miliona korisnika.

To je jedan od najvećih hakerskih napada u novije vrijeme, a Media Reportsa pak donosi neke zanimljive podatke o tome ko je imao najviše problema s krađom podataka i koliko je korisnika bilo ugroženo. Naprimjer, prošle godine, eBay je morao uputiti svoje korisnike, njih čak 145 miliona, da promijene svoje šifre. To se dogodilo nakon hakerskog napada, a bolje nije prošao ni Adobe gdje je bilo ‘pogođeno’ njihovih 152 miliona korisnika 2013. godine – naravno, od strane zlonamjernih hakera.

130 miliona korisnika Heartlanda je bilo ugroženo 2009. godine, a 94 miliona korisnika T.J.Maxx 2007. godine. AOL sigurno neće pamtiti 2005. godinu po dobru kada je bilo napadnuto njihovih 92 miliona korisnika, a Sony je 2011. imao na sebi brigu za 77 miliona korisnika. Nikako nismo sigurni na webu kao što nam stalno govore. Nažalost, svakodnevno smo svjedoci zlonamjernih hakerskih napada, a za sada jednostavno ne postoji neko univerzalno sredstvo ili rješenje protiv te pošasti.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s