Hedgehog robot za istraživanje asteroida!

NASA testira robota koji će istraživati asteroid skakutanjem po njemu.

Tijekom ove godine ESA je postigla veliki uspjeh spuštanjem Philae landera s Rosetta letjelice na komet Churyumov-Gerasimenko, ali sve nije proteklo prema najsavršenijem planu, jer se lander nije uspio usidriti na površini kometa zbog vrlo niske gravitacije, pa je nekoliko puta odskočio od njega, te završio na području između stijena, na kojem nije imao dovoljno sunčevog svjetla za punjenje svojih baterija. Zbog toga nije mogao slati željene količine podataka ka Rosetti koja ih je trebala prosljeđivati na Zemlju.

NASA je stoga u suradnji s MIT-em i sveučilištem Stanford University, započela razvijati potpuno novi tip robota za istraživanje kometa, asteroida i drugih malih svemirskih tijela niske gravitacije. Njihov robot pod nazivom Hedgehog, razlikuje se od svih landera i rovera koji su se do sada koristili u istraživanjima, pa nema nikakve stajne noge, niti kotače za kretanje površinom, već izgleda poput kocke sa šiljcima, a kreće se pomoću sustava od 3 zamašnjaka koji se vrte unutar strukture velikom brzinom. Kada se zamašnjaci naglo zakoče u određenom trenutku, to uzrokuje poskakivanjem i prevrtanjem robota u željenom smjeru.

Znanstvenici stoga vjeruju da će Hedgehog biti idealan za istraživanje asteroida, kada ga se opremi kamerama, spektrometrima i drugim senzorima, a njegova mekana ‘koža’ će omogućiti da bude otporan na udarce i sva ta silna prevrtanja. Kao što možete vidjeti u ovom videu, NASA je već testirala mali model Hedgehoga u 180 paraboličkih letova, zrakoplovom koji služi za simuliranje mikrogravitacije, te navodi kako se pokazao stabilan i učinkovit za rad u uvjetima niske gravitacije i to na svim vrstama kamenitih, zaleđenih i pješčanih terena.

Za sada Hedgehog još nije uključen niti u jedan aktualni plan istraživanja, jer se još uvijek nalazi u fazi istraživanja koje financira i provodi NASA-in JPL laboratorij.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s