Ujedinjeni ARM i x86 iz Loongson!

Kineski Loongson Technology predstavio je dva nova 64-bitna procesora za koje ističe kako mogu izvršavati kod izvorni kod za arhitekturu x86 i ARM. Kineska firma Loongson Technology razvila je dva 64-bitna četverojezgrena MIPS procesora koji mogu izvršavati izvorni kod za arhitekturu x86 (Intelovi procesori) i ARM.

Loongson-3A2000 i 3B2000 čipovi temeljeni su na unaprijeđenoj verziji arhitekture MIPS64 nazvanoj LoongISA, a prilagođeni su za primjene od različitih namjenskih uređaja do poslužitelja. Loongson-3A2000 je prvenstveno namijenjen osobnim računarima i potrošačkoj elektronici, dok je 3B2000 više prilagođen za poslužiteljske sisteme. Procesori mogu istovremeno izvršavati x86 i ARM izvorni kod koristeći LoongBT, tehnologiju za binarno prevođenje na Linuxu.

Mogućnosti istovremenog izvršavanja x86 i ARM koda mogla bi biti prednost novih procesora, ali nije jasno kakva je pravna pozadina, obzirom da je Intel do sada iznimno rijetko licencirao x86 tehnologiju svojim konkurentima. Tehnologiju za binarnu translaciju svojevremeno je koristila i Transmeta, ali problem su performanse, posebno ako se želi izbjeći licenciranje Intelovih zaštićenih tehnologija. Prema tvrdnjama iz Loongsona, njihova tehnologija za x86 emulaciju osigurava 70% izvornih performansi procesora.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s