Intel: 50 miliona dolara za kvantno računarstvo!

Intel će kroz sljedećih deset godina uložiti pedeset miliona dolara u istraživanje kvantnog računarstva. Intel je objavio sklapanje desetogodišnjeg partnerstva sa sveučilištem Delft University of Technology i s nizozemskom ustanovom za primijenjena istraživanja TNO. Cilj suradnje je ostvarenje bržeg napretka u kvantnom računarstvu, a vrijednost ulaganja iznosi pedeset miliona dolara.

Intelov cilj je i obogatiti akademsko stručno znanje o fizici i raznovrsna istraživanja kvantnog računarstva vlastitim stručnim znanjem s područja napredne proizvodnje, elektronike i računarske arhitekture. Za Intel je kvantno računarstvo i potencijal za povećanje mogućnosti budućih računara visokih performansi. ‘Od potpuno funkcionalnih kvantnih računara dijeli nas još barem desetak godina, ali danas najavljena praktična i teorijska istraživanja važna su prekretnica na putu njihova ostvarenja’, izjavio je Mike Mayberry, Intelov potpredsjednik i generalni direktor laboratorija Intel Labs.

Kvantno računarstvo će pomoći u rješavanju danas nepremostivih složenih problema, na primjer financijske analize velikih razmjera i djelotvorniji razvoj lijekova. U kvantnim računarima koriste se kvantni bitovi (kubiti), po čemu se ti računari razlikuju od digitalnih računara, koja se temelje na tranzistorima i kojima su nužni podaci kodirani u binarne znamenke (bitove). Kubiti se mogu istovremeno nalaziti u više stanja, čime se omogućuje paralelna obrada velikog broja izračuna te ubrzava dobivanje rješenja.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s