Toyota ulaže u tehnologiju poluautonomnih automobila!

Japanska će kompanija u suradnji s MIT-jem i Stanfordom razvijati sistem umjetne inteligencije za automobile bez vozača.

Japanski proizvođač automobila Toyota uključuje se na rastuće tržište autonomnih automobila. U te su svrhe zaposlili Gilla Pratta, bivšeg zaposlenika DARPA-e, koji je za ovu američku vojnu agenciju vodio poznati projekt DARPA Robotics Challenge. Osim zapošljavanja ovog renomiranog stručnjaka, Toyota je dogovorila suradnju i s prestižnim američkim fakultetima, MIT-jem i Stanfordom, na kojima će otvoriti razvojne laboratorije. Cijeli ovaj projekt vrtjet će se oko razvoja umjetne inteligencije koja bi svoju primjenu pronašla u upravljanju autonomnim vozilima, a Toyota će u njega kroz razdoblje od pet godina uložiti oko 50 miliona američkih dolara.

Konačni cilj projekta, kaže Dr. Pratt, je umanjiti broj automobilskih nesreća (ili ih u potpunosti eliminirati), a da se pritom ne ‘ubije’ zadovoljstvo koje vožnja automobila pruža vozaču. Toyota će se, prema tome, koncentrirati na razvoj vozila s varijabilnim stupnjem autonomije. Takva vozila prvi su korak prema potpuno automatiziranim automobilima, smatraju u ovoj kompaniji.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s