Wikipedia blokirala 380 računa urednika koji su naplaćivali ‘uređivanje sadržaja’!

Wikipedia se ne šali – blokirano je 380 korisničkih računa za koje se sumnja kako su dobivali novac za uređivanje ili su promicali nečije vanjske interese te širili dezinformacije. Takvo uređivanje se još zove ‘black hat’, a uvjeti korištenja zabranjuju uređivanje na taj način.

‘Wikipedia mora biti tačan, pouzdan i neutralan izvor znanja za sve.’, napominju Ed Erhart i Juliet Barbara iz Wikipedie. Wikipedia se oslanja na urednike volontere iz čitavog svijeta, a cilj je da se stavljaju tačne i provjerene informacije. Nažalost, često se činjenice iskrivljuju i lažiraju, što zna biti loša reklama za Wikipediu.

Osim što se brišu urednici koji se ne pridržavaju pravila uređivanja, automatski se brišu i tekstovi – u ovom slučaju njih 210. Većina članaka koja su brisana odnosila su se na poduzeća, poslovne ljude, kao i na umjetnike, a bili su ‘uglavnom promotivne prirode’. Bitno je da se poštuju izvorne smjernice Wikipedie, ističu Ed Erhart i Juliet Barbara. Mnogi od nas se služe Wikipediom kada traže neku informaciju, ali upravo zbog svih tih silnih autora koji se ne pridržavaju pravila korištenja i iznose netačne informacije, Wikipedia je u zadnje vrijeme znatno srozala svoju reputaciju.

Koliko često koristite Wikipediu, pišete li nešto na toj stranici?

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s