Toshiba objavila nefalsificirane godišnje rezultate!

Po prvi puta nakon smjene uprave koja je krivotvorila računovodstvene podatke, Toshiba objavljuje svoje godišnje izvješće.

Japanska korporacija Toshiba proteklog se srpnja našla u velikom računovodstvenom skandalu, kada je otkriveno da je uprava kontinuirano radila na falsificiranju službenih podataka o poslovanju i na taj način uljepšavala financijska izvješća. Ovaj je skandal koštao generalnog direktora i upravu njihovih radnih mjesta, a nova uprava potrudila se da danas objavi potpune godišnje rezultate – nakon dužeg vremena tačne i nefalsificirane.

U fiskalnoj godini koja je u Toshibi završila 31. marta ova je kompanija zabilježila neto gubitak od 318 miliona američkih dolara, unatoč rastu prihoda od 2,6%. Očekivano, ogromni gubici prikazani su jer je u ovom izvješću ispravljena ranija praksa prikazivanja fiktivne dobiti. Ukupno su kroz posljednjih sedam godina prihodi na umjetan način povećani za 1,22 milijarde dolara.

318 miliona dolara minusa u 2014. godini sada je ocijenjeno kao malen gubitak, koji je ohrabrio ulagače. Neposredno nakon objave izvješća cijena dionice Toshibe na japanskoj je burzi porasla za oko 3,5%. Naime, priča oko računovodstvenog skandala daleko je od završene, jer se još čeka odluka japanskih regulatornih tijela koja bi ovoj kompaniji zbog kršenja zakona mogla odrediti oveću kaznu.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s