Mobilni Safari dozvolit će instaliranje adblockera!

Nove inačice Safarija na iOS-u 9 dozvoljavat će instaliranje proširenja koja blokiraju određeni sadržaj, drugim riječima – reklame.

Sutra bi, s novim inačicama iPhonea, Apple na svojoj konferenciji u San Franciscu trebao predstaviti i najnoviju inačicu iOS-a, brojčane oznake 9. Novi bi iOS, prema do sada dostupnim informacijama, trebao omogućiti instaliranje dodataka za preglednik Safari, i to onih koji imaju mogućnost bllokiranja odabranih sadržaja.

Drugim riječima, mobilne verzije Safarija na iPhoneu i iPadu u narednih bi nekoliko dana mogle podržavati instaliranje adblockera – ekstenzija koje blokiraju oglase na web stranicama. Do sada je ovakva mogućnost postojala samo na jaibreakanim uređajima. Prema informacijama koje prenosi BBC Apple neće nuditi vlastitu ekstenziju za blokiranje reklama.

iPhonei i iPadi možda nisu najprodavaniji mobilni uređaji, ali na njih otpada 52% ukupnog mobilnog podatkovnog prometa u svijetu, te oko 14% ukupnog prometa ostvarenog surfanjem po web stranicama. Iz tog razloga izdavači i vlasnici web stranica se brinu da bi ovaj Appleov potez mogao značajno utjecati na njihove prihode od oglašavanja.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s