Cijena dionice GoPro-a u slobodnom padu!

Samo u zadnjih mjesec dana dionica je izgubila polovicu vrijednosti jer se ulagači boje velikog usporavanja prodaje akcijskih kamera.

GoPro, američki proizvođač akcijskih kamera, ponudio je svoje dionice na burzi u junu prošle godine. Tada je njihova cijena u inicijalnoj javnoj ponudi bila postavljena na 24 američka dolara. Već u prvom danu porasla je za 30%, a nakon drugog dana za čak 50% od početne cijene. Ovaj se rast nastavio i u narednih godinu dana, pa se sredinom ljeta ove godine dionica GoPro-a prodavala po 61-64 američkih dolara.

Naime, od 10 avgusta krenuo je veliki pad. Ulagači su zabrinuti prije svega nešto slabijom prodajom akcijskih kamera, kao i najavom proizvođača video procesora za GoPro, kompanije Ambarella, koja očekuje manje prihode u trećem tromjesečju ove godine. Iz ovih je razloga burza reagirala prilično intenzivno, a strah od zasićenja tržišta akcijskih kamera spustio je cijenu dionice GoPro-a na oko 32 američka dolara.

Tako je u samo mjesec dana ova dionica prepolovila svoju vrijednost, što je začudilo i analitičare, prenosi WSJ. Unatoč tome, GoPro i dalje bilježi dobit (35 miliona dolara u zadnjem kvartalu), te na tržište izbacuje nove proizvode.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s