Android ima Force Touch godinama!

Još od API Level 5 iz Eclaira, moguće je vidjeti da je Android imao istu opciju koju je napustio.

Appleova ideja repliciranja desnog klika mišem u vidu 3D Toucha je naišla na brojne pozitivne komentare. Dugom pritisku je prema Appleovim riječima nedostajalo ono nešto pa je uveo Force Touch na Apple Watch. Ovaj način pritiska je izgleda zadovoljio brojne korisnike. Ipak, ‘nova dimenzija na korisničkom sučelju’ izgleda nije toliko nova. Premijerno pokazana na Apple Watchu te predstavljena na iPhone 6S modelu, izgleda da je postojala na Androidu već od samih početaka.

Još u novembru 2009. godine je vidljivo da API Level 5 Eclaira ima tzv. Force Touch. Zbog toga je puštena aplikacija Force Touch Demo koju je sastavio Adam Outler kako bi mogli isprobati tu opciju. Nema svaki smartfon, odnosno tablet jednaku senzitivnost, ali činjenica je da se moglo na tome raditi već 6 godina. Objašnjenje koje daje Adam Outler je samo donekle zadovoljavajuće: ‘Kako ovo pomaže korisniku? Nikako. Dodaje samo još jednu razinu kompliciranja u interakciji sa smartfonom. Skrivanje opcija u sučelju iza Force Toucha samo povećava razinu i količinu stvari koje korisnik mora isprobati prije nego što otkrije sve funkcije.’

Je li Apple uspio tamo gdje drugi nisu, vidjet ćemo u recenzijama iPhone 6S modela i korisničkim komentarima. Nadamo se da zbog promjene ekrana neće patiti ni toliko hvaljena iPhone tastatura koja je postavila izrazito visok standard.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s