Porsche predstavio koncept svog prvog isključivo električnog automobila!

Porsche je na Auto Showu u Frankfurtu predstavio svoj prvi u cijelosti električni automobil, kojim bi u doglednoj budućnosti mogao konkurisati Tesla Motorsu. Mission E, kako je automobil nazvan, moći će ubrzavati do 100 km na sat za manje od 3,5 sekunde. Pored toga, ima bateriju koja se za samo 15 minuta može napuniti do 80 posto kapaciteta, što je brže od tehnologije koju trenutno nudi Tesla. Na tom 15-minutnom punjenju, Mission E može preći 400 kilometara. Isplativo, nema šta.

Budući da je riječ o konceptu, firma je još uvijek daleko od njegove serijske proizvodnje i puštanja na tržište. Preciznog datuma kada bi se to moglo dogoditi nema, nego samo plan da automobil uđe u proizvodnju u roku od pet godina.

Također, činjenica da je Mission E u fazi koncepta znači i to da je dupke pun napredne opreme – za početak, tu je sistem za praćenje pokreta očiju i detektovanje raspoloženja vozača. Ovo drugo se postiže kamerom smještenom u unutrašnjem retrovizoru. U Porsheu možda očekuju da u narednih pet godina nestane regulacija vezanih za zaštitu privatnosti. Osim toga, tu je OLED ekran sa informacijama o vozilu i vožnji, čija se pozicija prilagođava vozaču.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s