Istočna Europa: Windows XP i dalje jak u firmama i javnom sektoru!

Prema istraživanju firme Bitdefender, operativni sistem Windows XP se i dalje obilato koristi u malim i srednjim firmama te javnom sektoru u zemljama Istočne Europe.

Prema istraživanju Bitdefendera, Windows XP se i dalje obilato koristi u malim i srednjim firmama te javnom sektoru u zemljama Istočne Europe. Na samom vrhu po korištenju Windows XP-a nalazi se Ukrajina, gdje se taj operativni sistem nalazi na 41,2% računara u firmama i javnom sektoru. Nakon Ukrajine slijedi Mađarska, gdje se Windows XP nalazi na 37,5% računara. Na trećem je mjestu Rumunjska, a Windows XP se nalazi na 34% tamošnjih računara.

Nakon toga slijede Poljska (Windows XP na 24,05% računara) iMoldavija (Windows XP na 18,7% računara). Na začelju su zemlje u kojima su firme i javni sektor izveli uglavnom uspješnu nadogradnju s Windows XP-a na modernije operativne sisteme. U Slovačkoj se Windows XP nalazi na 10,61% računara, u Bugarskoj na 6% i u Češkoj na 4,7% računara.

U Bitdefenderu predviđaju kako će se tržišni udio Windows XP sistema nastaviti smanjivati kako u cijelom svijetu, tako i u Istočnoj Europi zbog sve većih sigurnosnih rizika koji se više neće moći zanemarivati.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s