Mladić prvi na svijetu dobio prostetičku ruku preko koje osjeća dodir!

Za sada neidentifikovani 28-godišnjak postao je prva osoba na svijetu koja ima prostetičku ruku preko koje može osjetiti dodir. Za ovo revolucionarno iskustvo odgovorni su naučnici iz DARPA-e koji su osjet dodira preko proteze postigli tako što su volonteru ugradili u mozak dva seta elektroda i povezali ih direktno sa prostetičkom rukom.

Jedan set elektroda spojili su na dio mozga zadužen za motoriku i pokrete tijela, dok je drugi smješten na senzorni dio mozga, koji je zadužen za osjet dodira. S druge strane, proteza je opremljena senzorima koji mogu prepoznati svaki pritisak na prstima proteze, tako da su upravo ti senzori zaduženi za slanje signala mozgu čim neko dotakne prostetičku ruku.

Samo testiranje bilo je u tolikoj mjeri uspješno, da je spomenuti volonter, čak i kada je imao povez preko očiju, skoro stopostotnom tačnošću prepoznavao koji prst na protezi mu se dodiruje. Mada još uvijek nema ni riječi o tome da bi se ova procedura mogla uvesti u redovnu upotrebu u medicini, ipak je riječ o velikom pomaku naprijed u prostetici.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s