Britanska vlada i NASA rade na regulaciji prometa dronova!

Kako se bespilotne letjelice sve više šire van hobističkog segmenta i kako brojne firme (uključujući i Amazon) počinju razmišljati o dostavama paketa zračnim putem, postaje jasno kako će se takav zračni promet morati regulirati. Britanska vlada i NASA pokušavaju naći rješenje koje će obuhvatiti i komercijalne i privatne letove.

Za početak priče o regulaciji planira se kreirati poseban sustav praćenja letjelica, kojim će se osigurati da komercijalni letovi i hobističke RC letjelice ne idu istim putevima po nebu (u pravilu ispod 150 metara visine).

NASA za praćenje letjelica planira iskoristiti radare, satelite i mobilne signale, a u SAD-u već sada rade s vlastima te Googleom, Amazonom i drugima kako bi osigurali svim pilotima komadić slobodnog zračnog prostora. EU za sada nema takvo nešto u planu.

Broj incidenata vezanih uz bespilotne letjelice sve je viši, a komercijalni letovi još nisu ni postali dio te računice. Stoga je jasno da nekakav oblik kontrole mora početi postojati. Stručnjaci očekuju da će funkcionalan prototip sistema za praćenje letjelica stići do 2019. godine.

Izvor: telegraph.co.uk

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s