Osnivač Amazona pokreće privatni svemirski program!

Utkra privatnih kompanija koje strijeme putovanju u svemir postaje sve užarenija nakon što je osnivač web stranice Amazon obznanio svoje namjere.

Jeff Bezos je odlučio upustiti se u meč sa već postojećim kompanijama kao što su SpaceX i Orbital Sciences najavivši početak svemirskog programa svoje kompanije Blue Origin. Iako je Blue Origin i ranije najavljivao svoje namjere, Bezos je ovoga puta ozvaničio početak procesa koji će se odvijati sa poznatog postrojenja Cape Canaveral na Floridi.

Mnogi Blue Origin vide kao direktnu konkurenciju Elonu Musku i njegovom SpaceX-u koja trenutno dostavlja teret na Međunarodnu svemirsku stanicu. Također, SpaceX najavljuje prve letove astronauta već za dvije do tri godine. Nova kompanija osnivača Amazona će u utrku ući uz pomoć 176 miliona eura čime će kupiti lansirni kompleks od NASA-e, a koji se nalazi u spomenutom Cape Canaveralu. Blue Origin je početkom ove godine testirao svoju suborbitalnu letjelicu New Shepard koju je lansirala sa poligona u Teksasu.

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s