U prva 24 sata iOS 9 preuzet na skoro 13 posto uređaja!

Apple se prošle godine s iOS 8 nije proslavio i zahvaljujući tome ove godine se preuzimanje iOS 9 operativnog sistema odvija sporije nego kad se na tržištu pojavio neslavni prethodnik. Naime, jasno je da su korisnici mnogo oprezniji i ovaj put ne žele srljati u nepoznato pa ih je trenutno skoro 13 posto preuzelo novi operativni sistem.

Loš je to znak za Apple jer očito se izgubilo dio povjerenja u njih. To nije toliko čudno ako se vratimo 12 mjeseci unazad, kad se pojavio iOS 8. Naime, zauzimao je u startu previše prostora, imao je brojne bugove i tek nakon dva patcha se sve ispravilo u potpunosti i radio je kako treba.

Time se zapravo potvrdilo da nitko nije imun na veći broj uređaja u ponudi. Android se kritiziralo zbog toga, a Apple se našao u problemima čim je imao dva uređaja koji odskaču u potpunosti iz kalupa koji je postojao dotad. Naravno, misli se na veće iPhone 6 i iPhone 6 Plus uređaje.

I nije problem samo nepovjerenje zbog događaja otprije godinu dana, tu su i problemi sa serverima, zbog kojih mnogi korisnici još uvijek čekaju na red da bi preuzeli iOS 9, a mnogi su nakon nekoliko sati čekanja odustali i probat će dan kasnije. Zato ne treba ovih prvih 24 sata gledati toliko striktno i uspoređivati, realnija slika će se prikazati nakon 48 sati, kad Apple otkloni sve greške na serveru i omogući adekvatnu uslugu za korisnike.

Ukoliko uz sve otklonjene probleme stopa preuzimanja novog operativnog sistema ne bude na višoj razini nego prošle godine, onda je to donekle problematično, ali ne toliko da bi u Appleu paničarili. Sigurno je da će vrlo brzo većina korisnika imati iOS 9, za koji se govori da je do 30 posto brži, zauzima manje prostora i nudi niz novih opcija, od kojih su neke namijenjene isključivo za iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPad Pro i iPad mini 4, kao poboljšanja za Siri i Live Photos.

Da li vi koristite iOS?

Ako Vam se svidio ovaj članak ne zaboravite podijeliti sa prijateljima!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s